Travsporten i Sverige

Travsporten i Sverige

Varje år sker drygt 850 tävlingsdagar inom den svenska traven. Detta innebär att det är tävlingar varje dag, utom på julafton. Tävlingarna har över en miljon besökare varje år. Tävlingarna som pågår från lunch till sen kväll äger rum på 33 olika banor runt om i landet där spel är tillåtet, men även på andra mindre banor där spel inte är tillåtet vilket brukar kallas bygdetrav. Ungefär 18 000 hästar tränas och används just nu i Sveriges travsport. De raser som används är varmblod och kallblod, vilket vi återkommer till nedan. Man tävlar i distanser mellan 1 640 meter till 3 140 meter, med undantag för ponnys som tävlar på distansen 1 140 meter. Några av loppen i Sverige:

  • Elitloppet
  • Olympiatravet
  • Sundsvall Open Trot

Hästarna

När det kommer till hästarna använder man sig främst av särskilda travhästar. En travhäst är oftast en så kallad varmblodig häst, men det kan hända att man även använder sig av kallblodiga. Amerikanska travare är en ras som förekommer ofta inom travvärlden. Just den här rasen har utvecklats i USA för att användas inom trav. Amerikanska travare skiljer sig från andra travhästar. Att vara passgångare betyder att benparet på hästen rör sig parallellt och inte diagonalt. Det förekommer inom den här rasen att hästen är passgångare, men vanligast för dessa raser är dock att de är diagonaltravare. Diagonaltravare är hästen när dess ben rör sig diagonalt.

Franska travaren är en annan ras som man har utvecklat för att kunna använda inom travet. Den här rasen har utvecklats i Frankrike och lämpar sig bra för långa distanser, men även för trav. Den används också inom något som heter monté, det är när man som ryttare sitter på hästen, till skillnad från hur det funkar i trav där kusken sitter i sulky, tätt ansluten bakom hästen. I motsats till amerikansk travare är franska travaren en varmblodig ras, samt mer robust och tyngre. Användandet av nordsvensk brukshäst är också vanligt. 1964 delade man upp den här rasen i två olika raser, den tyngre brukshästen och den lättare travhästen.

Hästkapplöpning

Trav och galopp ingår i kategorin hästkapplöpning, den här sporten har utövats i många olika länder och har en mycket lång historia. I det antika Grekland och Rom var tävlingar med ryttare, häst och vagn en väldigt populär sport. Men skador och dödsfall förekom dessvärre under kapplöpningen, det var en farlig sport. I Rom avslutades alltid vårfestivalen med hästkapplöpning, från mitten av 1500-talet till slutet av 1800-talet. Just i den tävlingen deltog det oftast mellan 15-20 ryttarlösa hästar som galopperade längs gatan Via del Corso under två och en halv intensiva minuter. Sporten har sedan utvecklats olika beroende på land, då alla har sina egna traditioner kring sporten.

År 1887 öppnade man Sveriges första kapplöpningsbana, Lindarängen, som man senare även hållit moderna tävlingar på. Detta år tävlade för första gången en kvinna i sporten, Marie-Louise Adlercreutz. Galoppsporten började att bli populär redan under början av 1800-talet och tävlingar hölls främst i Göteborg. Det var dock inte en göteborgare som anordnade tävlingen på Exercis Fälten, utan engelsmannen Mr Hebdon. Man arrangerade ursprungligen galopptävlingen för att kronprinsparet från Storbritannien var på besök i Sverige. Hela 10 000 åskådare deltog under den här festligheten. Det var dock inte under denna period som galoppsporten blev lika populär i Sverige som i Storbritannien, utan det skulle dröja fram till slutet av 1860-talet.

Att spela på travet

Idag är det populärt att spela på hästar. Man kan åka till en travbana för att se tävlingen live och satsa pengar på den eller de hästar som man tror kommer vinna. Men man kan även fylla i tipskuponger på närmsta spelkiosk, där du ringar in dina val innan loppet. Att betta på sport online har även blivit en stor industri för spelföretag och casinon och alltfler spelar på detta sätt. Detta är en stor sport som lockar många spelsugna människor att satsa en summa på den häst man tror på. Trogna travspelare gör en hel del forskning innan de gör sina val inför loppet för att maximera sina chanser att vinna.

 

 

Back to Top