Stockholm Cup International

Stockholm Cup International

Stockholm Cup International var ursprungligen inte namnet på denna tävlingen som först ägde rum under 1930-talets Stockholm, utan kallades för Stockholm Löpning. Loppet var ursprungligen endast öppet för importerade hästar, om de hade svenska ägare. Denna Cup skapades som en tävling för eliten. Konfigurationen av tävlingen har förändrats mycket genom åren. 1956 var första gången loppet arrangerades under samma förhållanden som idag, och döptes om 1979 till Stockholm Cup International.

Loppet har arrangerats på olika banor under åren. År 1956 var de totala vinsterna 81 000 kronor, vilket då var dubbelt så mycket som den totala vinsten i The Thoroughbred Derby. Därför är det lätt att förstå varför detta är en av Sveriges största galopptävlingar. 2018 hölls tävlingen på det helt nya banan Bro Park som ligger norr om Stockholm med stora öppna ytor och fantastiska landskap.

Årets Cup

Den 23 september är datumet då årets Stockholm Cup och sjunde etappen av Swedish Major Races kommer att äga rum. Stockholm Cup International är ett internationellt lopp i klass tre med 800 000 kronor till vinnaren. Förra årets vinnare, i tävlingen som mäter 2 400 meter, var Thundering Blue som gick i mål på 2.28,4. Året innan var det hästen Dorcia med en tid på 2.33,7.

Varje år har det kommit mycket folk för att se tävlingen och med lite tur förhoppningsvis vinna en slant. Hästarna brukar vara i toppform och det kommer definitivt vara ett mycket trevligt evenemang i Stockholms Stad. Alla från små till stora kan komma och titta där förfriskningar och en massa mat går att köpa medan man tittar på alla lopp som kommer att äga rum.

Svenska jockeys som vunnit tävlingen

I Sverige finns det en hel del jockeys som håller internationell standard och som vunnit Stockholm Cup International . En av de främsta de senare åren är Anders Gråberg och han vann bland annat cupen 2017 med ovan nämnda Dorcia. Han tog även hem den två år i rad 2011 och 2012, samt 2014 och 2015 med en och samma häst, Bank of Burden.

En annan svensk jockey som har lyckats vinna cupen är Fredrik Johansson. Han vann cupen första gången 1996 med hästen Kill the Crab. Han lyckades sedan var först över mållinjen 2001 med Valley Chapel, som faktiskt vann året innan med en annan jockey. Nästa seger kom 2004 med Farouge och senast han vann var två år i rad med Appel au Maitre år 2007 och 2008.

Bank of Burden

Bank of Burden som nämndes ovan är unik eftersom han är den enda hästen i loppets historia som har vunnit 4 gånger. Alla 4 gångerna har Per-Anders Gråberg suttit i sadeln. Bank of Burden är efter hingsten Hawk Wing och är en storvuxen fux men vit bläs. Han är en norsk häst som ägs av Niels Petersen och som har nästan 10 miljoner kronor på kontot.

Bank of Burden är en riktig allround häst och han har vunnit på alla distanser – från 1 600 meter till 2 830 meter han går på alla underlag även om han trivs bäst på gräs. Han dominerade i den skandinaviska eliten i många år, var framgångsrik utomlands och när han vann sin sista titel i Stockholm Cup International var han åtta år. Han slutade tävla 2016.

Svenskfödda hästar

Även om Sverige har många framgångsrika svenskfödda hästar, jockeys på elitnivå och en rad professionella tränare så har aldrig en svenskfödd häst vunnit Stockholm International Cup. Det är främst utländska hästar som dominerar i de större loppen och många av dem kommer från USA som är en stor exportör av galopphästar. Ovan nämnda Bank of Burden föddes i USA och importerades av Niels Petersen, för vilken han tävlade hela livet.

Stort spel i cupen

Spelmässigt är cupen en av de största tävlingarna under året och år 2018 fanns det en jackpott på hela 4,4 miljoner. Det menas att det var en boost av vinsten om man skulle ha skickligheten samt turen att kunna hitta den exakta kombinationen i den spelformen. Hur det kommer att se ut i årets upplaga återstår att se, men det kommer garanterat vara stora spel på gång.

 

 

Back to Top