Spor i sverige

Spor i sverige

Trav- och kapplöpningsbanor har funnits i Sverige i över 100 år. Den allra första hästkapplöpningen arrangerades i juni 1831 på Ladugårdsgärdet i Stockholm. Första kapplöpningsbanan anlades 1887 i Stockholm och 30 år senare, 1907, invigdes första travbanan Jägersro i Malmö som är i bruk än idag. Idag finns totalt ett 30-tal banor och tävlingar arrangeras året runt trots det hårda vinterklimatet i Sverige. Detta har gjort Sverige till ett av de största länderna i världen när det gäller hästkapplöpningssport. Det har även bidragit till att många anläggningar kan hantera tusentals åskådare och vissa har utvecklats till större nöjescentrum med möjligheter för konferenser, evenemang och mässor.

  • Drygt 2,3 miljoner besökte travanläggningar i Sverige år 2000, år 2008 var siffran endast 1,6 miljoner och 2011 sjönk det ytterligare till 1,4 miljoner.
  • Trots de sjunkande publiksiffrorna ser allt fler på tävlingarna på TV. Runt en kvarts miljon ser på V75 på TV varje lördag.

Travbanor i Sverige

Inom svensk travsport körs idag tävlingar på 33 olika travbanor som är jämnt spridda över hela Sverige, från den nordligaste banan i Boden till den sydligaste i Malmö. Den större majoriteten av dessa är 1 000-metersbanor (27 stycken), medan ett fåtal är lite kortare 800-metersbanor (5 stycken). En mycket längre bana finner man i Tingsryd där man kör en engelsk mil, eller 1 609 meter. Solvalla i Stockholm är inte bara Sveriges nationalarena, utan även Nordens största arena för travsport med plats för 35 000 gäster och värd för Sveriges största travlopp – Elitloppet. Banan blev år 2016 korad till världens bästa bana. Näst störst är Åbytravet söder om Göteborg, även en av de modernaste efter omfattande renoveringar på senare år.

Sveriges travbanor skiljer sig åt en hel. Bredden på banorna varierar från 17 meter på Hotingtravet till 26 meter på Kalmar Travbana. Även upploppen varierar stort i längd, från 105 meter på Åmålstravet till mer än dubbla 227 meter på Axevalla travbana. I Sverige finns två stycken så kallade Open stretch-banor där upploppet har ett extra spår invändigt vilket möjliggör för ekipage bakom ledande häst att kunna smita förbi på insidan under upploppet. Dessa banor finns på Skellefteåtravet där man har ett extra innerspår samt Åbytravet som bjuder på två innerspår. Fyra banor (Jägersro, Romme, Rättvik och Tingsryd) använder sig av en vinklad startbilsvinge där ekipage i de yttre spåren får starta längre fram.

Galoppbanor i Sverige

I Sverige finns det endast tre huvudsakliga banor för galopphästar. Jägersro i Malmö är Sveriges enda kombinerade bana för både galopp- och travsport. Galoppbanan är på dirttrack och har en omkrets på inte fullt 1 500 meter. Göteborg Galopp har en bana på 1 900 meter där alla löpningar rids på gräs. Säsongen sträcker sig från juni till september och inkluderar även ett par häcklöpningar. Slutligen, Bro Park, nordväst om Stockholm, är en modern anläggning som invigdes 2016. Bro Park ersatte Täby Galopp som stängde för att göra plats för byggande av fler lägenheter. Här finns en gräsbana på 2 085 meter samt en dirt track-bana på 1 915 meter.

Tre mindre naturbanor används även till att rida kapplöpning på. Gärdet i Stockholm är ingen fast arena utan monteras upp i samband med Nationaldagsgaloppen som drar en större publik. Här reds galopptävlingar redan i början av 1800-talet, och 2013, efter ett uppehåll på 100 år beslöt man att återstarta traditionen. Galoppbanan i Strömsholm vid Mälarens strand används endast under en dag på året. Det är när Svenskt Grand National arrangeras som är det största och hårdaste hinderloppet i Sverige. Tävlingen lockar tusentals besökare som brukar njuta av det naturliga läget med picknick i gräset. Slutligen, finns Blommeröd, även kallat Strandängen, vilken ligger strax utanför Höör i Skåne. Det är en naturbana som har möjligheter att arrangera hinderlopp.

Besökare på kapplöpningsanläggningar

Trots sjunkande publiksiffror för kapplöpningssport i Sverige drar sporten fortfarande en större publik. Under Elitloppshelgen 2018 sökte sig exempelvis över 45 000 personer till Solvalla. Under Gentlemannadagen på Jägersro i maj 2018 slogs publikrekord med 19 243 besökare, en ökning med över 1 500 besökare. Med mer än 800 tävlingsdagar och närmare 9 000 lopp under ett år i Sverige är det mycket som behöver fungera på och omkring banorna. För att uppehålla säkerheten för publik, tävlande och funktionärer måste alla trav- och galoppbanor följa säkerhetsregelverket SÄBA, Säkra Banor. Det är ett samarbete mellan Svensk Galopp, Svensk Travsport och ATG. I regelverket finns krav på allt ifrån tävlingsbanornas skick till startbilar, målkameror och djurhållning.

 

 

Back to Top