Inom hästsport

Inom hästsport

Vilka jobb finns det inom hästsport?

Hästsport är idag en av Sveriges största sporter. Varje år växer hästsporten och den är lite unik eftersom den sträcker inom ett stort spann. När det kommer till hästsport finns det allt från personer som utövar sporten på hobbynivå upp till elitnivå. Den kan dessutom delas in i många grenar. Trav- och galoppsporten har fler yrkesutövare jämfört med ridsporten som har fler hobbyutövare.

När det kommer till hästar och hästsport finns det många olika yrken som det går att jobba inom. Hästarna kräver daglig vård och tillsyn vilket gör att det krävs personal alla dagar året om för att ta hand om dem. För de hästar som är i tävling krävs även en tränare för att hästen ska kunna prestera optimalt. Beroende på situation kan en person arbeta med flera yrken inom hästsporten.

Hästskötare

En hästskötare är den person som dagligen tar hand om en häst. Det här är ett hårt och slitigt jobb som ofta innebär många timmar per dag. För hästskötaren handlar mycket om att se till att hästen får mat, optimal skötsel till att den körs till eventuella tävlingar. Hästskötare har ofta mer än en häst att ta hand om och ser till att den är förberedd för alla uppgifter.

Beroende på vilken gren inom hästsporten hästskötaren jobbar kan arbetet se väldigt olika ut. Inom travet har hästskötare passhästar och ansvarar även för den dagliga motionen. Om en hästskötare jobbar inom ridsport handlar jobbet ofta om att ta hand om hästen och förbereda den för att ryttaren ska kunna sköta träningen. Lönen är oftast ganska låg för hästskötare och arbetsvillkoren överlag väldigt dåliga.

Kusk

Kusken är den som oftast tränar hästarna. Det finns även kuskar som enbart kör travlopp, men oftast är det tränaren som är kusken. För att få delta i travlopp behöver kusken ha en licens. Det finns olika typer av licens. De flesta kuskar börjar som amatör eller lärling för att senare kunna få en proffslicens. En del kuskar har mindre verksamhet och jobbar utan hästskötare.

Kusken får sin lön genom att hästägarna betalar en avgift månadsvis för att kusken tränar deras häst. En del kuskar äger de hästar som startar i loppen vilket gör att de inte får sin lön genom att utföra arbetet utom om hästen vinner prispengar i loppen. Lönen varierar därför väldigt mycket bland kuskarna och är olika beroende på hur de jobbar inom sporten.

Jockey

Inom galopp kallas den ryttare som rider och tränar hästen jockey. En jockey behöver en licens och efter det behöver en del krav uppfyllas. De personer som vill jobba som jockey bör inte väga mer än max 55 kg. Vi ser ofta att en jockey är ganska kort och liten. Anledningen är att hästarna ska få maximala förutsättningar att springa på deras förmåga.

När det kommer till den dagliga träningen av galopphästar är det inte alltid en jockey som rider dem. Det finns även träningsryttare som sköter den dagliga motionen. En jockey kan jobba med att enbart rida loppen på en häst. Förutom träningsryttare och jockey finns det ofta en tränare till galopphästen. De rider inte alltid själva utan är med och bestämmer över hur hästen ska tränas.

Hovslagare

Hovslagare är en viktig del av hästarnas skötsel. Hovarna på en häst växer hela tiden och det kräver att de får vård. För att bli hovslagare krävs det att man går en godkänd utbildning. Efter utbildningen, som ofta är på två år, erhåller man ett diplom. Hästar som ska prestera på hög nivå behöver ofta ha bra kvalitet på den hovvård som utförs regelbundet.

Veterinär

Hästar behöver kontinuerlig veterinärvård i olika former. Hästar som tävlar och tränas för att prestera har ofta problem med sina ben eftersom de utsätts för hård påfrestning. Idag finns specialiserade veterinärer som jobbar med enbart med hästar som har fått skador på sina ben. En veterinär behöver gå en utbildning och bli auktoriserad. Utbildningen tar ca 5,5 år och i Sverige finns den bara på Uppsala universitet.

 

 

Back to Top