Hästraserna

Hästraserna

Hästraserna som används för trav- och galopptävlingar

Travsport och galoppsport har många likheter, men också många olikheter. Hästraserna som används inom respektive gren är väldigt olika och de är framavlade för olika ändamål. Inom galoppsport finns det två raser som används och det är fullblodshästar och arabiska fullblod. Travsporten har även dem två raserna och där är det den varmblodiga travhästen eller kallblodstravare som används. Galopphästarna är framavlade för att galoppera snabbt medan travhästarna ska trava snabbt.

Inom båda sporterna ligger mycket pengar bakom. Spelandet varje år via ATG omsätter miljarder och det gör att aveln inom båda grenarna hela tiden förbättras. Det är ändå svårt att ta fram en riktigt bra häst och det gäller mer än att bara välja rätt hingst att betäcka stoet med. En häst kan börja tävla först när den är två år och mycket kan hända innan dess.

Varmblodiga travhästen

Den varmblodiga travhästen känner vi igen från travbanorna med att de oftast är bruna, mörkbruna eller nästan svarta. Emellanåt dyker det upp en grå travhäst, men det är väldigt sällsynt. De bruna travhästarna är de som kallas amerikansk travare då de har sina rötter i USA. På senare år har det varit populärt att blanda in den franska travaren i svensk travavel vilket har gjort att vi har fått fuxar.

Det som skiljer de franska och de amerikanska travarna åt är att de amerikanska ofta är snabbare medan de franska oftast är starkare. Genom att kombinera de här två raserna vill uppfödarna få fram en häst som är förbättrad vad gäller båda egenskaperna. Det har varit lyckat och aveln av varmblodiga travare har gått framåt mycket. Idag föds det några tusen varmblodiga hästar i Sverige varje år.

Kallblodiga travhästen

Kallblodstravaren härstammar från våran svenska ras nordsvensk. Från början var rasen avlad för att arbeta ute på åkrarna eller dra timmer i skogen. När samhället förändrades och vi inte längre behövde hästar i samma utsträckning i jordbruket började nordsvensken delas in i två grenar. Vi hade kvar den gamla nordsvensken för bruk som var grövre och den nya modellen av kallblodstravare som blev nättare och snabbare.

Kallblodstravarna är grövre än de varmblodiga travarna vilket gör att de inte kan hålla samma tempo. De tävlar i egna lopp där det enbart är kallblodstravare med. Det här är en tålig och rustik ras och det gör att de får tävla ända upp till och med 15 års ålder. Förr kunde det fuskas med aveln och det blandades in varmblod i rasen för att göra hästarna snabbare.

Fullblodshästen

Fullblodet är en ras som finns över hela världen. Rasens huvudsyfte har under många år varit att avlas för galoppsport, men idag finns den i nästan alla raser. Det är en ädel och graciös ras som är byggd för att kunna springa snabbt. Aveln har sina rötter i de länder där det finns en långvarig tradition av hästkapplöpningar exempelvis England, Irland och USA.

I Sverige har vi avel av fullblodshästar, men det är från början importerade hästar. Galoppsporten är inte lika stor i Sverige som den är i resten av världen och därför har vi inte haft någon egen stor avel. Idag växer galoppsporten och aveln ökar, även om den är större inom andra raser. Fullblod är populära att använda även som ridhästar och är framgångsrika i flera grenar.

Arabiska fullblodet

Det arabiska fullblodet tävlas i galopp, men inte i samma utsträckning som fullbloden. Arabhästarna är något mindre och inte fullt lika snabba och tävlar i lopp där bara arabiska fullblod får vara med. Arabiska fullblodet finns världen över och används till mer än bara galopp. De har nått framgångar inom bland annat dressyr och det anordnas många utställningar världen över. Rasen är uråldrig och alla raser sägs komma ur araben.

Därför tävlar hästraserna i olika lopp

Eftersom hästraserna har väldigt olika förutsättningar för att kunna uppnå resultat startar de i olika lopp. En varmblodig travare springer i genomsnitt bra mycket snabbare än den kallblodiga travaren. Även om det är ett kallblod som är väldigt snabb springer ett ganska långsamt varmblod snabbare. Samma gäller även för fullblod och araber. De kan helt enkelt inte tävla på samma villkor och därför delas de in i olika lopp.

 

 

Back to Top