Hästkapplöpning historia

Hästkapplöpning historia

Att tävla med hjälp av hästar är något som har gjorts under en väldigt många år, såklart har tillvägagångssätten utvecklats kraftigt med tiden. Det sägs att någon form av hästkapplöpning utövades redan så tidigt som 4 500 år före Kristus. Om den informationen stämmer till 100 procent råder det dock skilda meningar om. Någonting som vi däremot vet med säkerhet är att hästkapplöpning var stort under antikens Rom och antikens Grekland. Under den tiden började man även att använda sig av ryttare och vagn till de olika tävlingarna, vagnarna var dock av dålig kvalitet. Tävlingarna var mycket farliga och det var inte ovanligt med svåra skador och till och med dödsfall förekom.

  • År 4 500 före Kristus började man med hästkapplöpning
  • Sporten blev populär under antikens Rom
  • I Storbritannien blev galopp en stor sport på 1600-talet
  • Travsporten blev populär under 1800-talet

Antikens Rom

Hästkapplöpning med vagn var under flera hundra år den mest populära sporten under antikens Rom. År 753 före Kristus anordnades de första tävlingarna med häst och vagn i Rom. Inte förrän några hundra år senare slog sporten igenom ordentligt, närmare bestämt år 200 före Kristus. Då tilläts även vanligt folk att delta i loppen som arrangerades, bara man såg till att ha sin egen häst och vagn. I och med att vem som helst nu kunde ansöka om att vara med och tävla öppnades en stor möjlighet för fattiga personer att tjäna stora summor pengar. Sporten blev bara större och större, och ju mer tiden gick desto fler människor intresserade sig och involverade sig i hästkapplöpning.

Gaius Appuleius Diocles är namnet på den kusk som lyckades bäst i Rom. Trots att han växte upp i en fattig familj med svåra framtidsutsikter lyckades han bli den allra största idrottsstjärnan under sin tid. Redan som artonåring började Diocles tävla och under sina 24 år som aktiv inom sporten vann han hela 1 462 segrar. Med framgångarna kom även pengarna att trilla in, det sägs att han blev mångmiljonär under sin långa karriär. De stora loppen arrangerades på den världsberömda arenan Circus Maximus, som kunde ta emot en bit över 150 000 åskådare. Åskådarna, som ofta köade tidigt på morgonen för att få de bästa platserna, kunde även spela på resultaten i tävlingarna.

Travsportens historia

Det var i länderna Frankrike och USA som man först började med travsport, och i just de länderna så anordnades de första travtävlingarna i början på 1800-talet. År 1836 så hölls de första officiella travtävlingarna i den franska kommunen Cherbourg. Det dröjde ytterligare nästan 30 år innan Frankrike bildade sitt travförbund, nämligen år 1864. Travsporten har alltid varit en väldigt stor sport i Frankrike och är än idag en populär publiksport i landet. I USA så föds hästen Hambletonian år 1849 och trots det då inte fanns ett tävlande som det finns idag så räknas han som stamfar till alla amerikanska travare. Hambletonians blod finns idag i många travhästar i Sverige, han fick hela 1 300 avkommor.

Idag är Sverige ett av de största och ledande länderna när det kommer till travsport, det hålls olika lopp runt om i landet nästan varje dag och tusentals personer lockas till arenorna vecka efter vecka. Solvalla som är Sveriges nationalarena för travsport invigdes år 1927, arenan har en kapacitet på 120 000 åskådare och är därmed världens största travbana. Sören Nordin blev förste svensk att vinna världens största travlopp Grand Prix d’Amérique som anordnas varje år i Frankrike sedan 1920. Att betta på travsport har varit vanligt ända sedan sporten kom till och det är en av faktorerna till att sporten är så populär att titta på.

Galoppsportens historia

Den moderna galoppsporten har sitt ursprung i Storbritannien då man på 1600-talet började anordna galopptävlingar. Säkerligen har galopptävlingar hållits långt innan men inte förrän i början på 1600-talet så har tävlingarna skett under ordnade former. År 1654 förbjöd den engelska statschefen Oliver Cromwell galoppsporten i Storbritannien och många hästar fick möta döden i och med detta beslutet. Inte förrän tio år senare tillät kungen Charles II sporten igen. Med åren som gick så växte sporten i rask takt och spred sig runt om i världen, det dröjde dock till början av 1800-talet innan sporten skulle bli populär i Sverige. Idag finner man sporten i hela världen men störst är galoppsporten i USA och Japan.

 

 

Back to Top