Elitloppet

Elitloppet

Elitloppet är en av världens största travhändelser och är ett så kallat grupp 1-lopp vilket innebär att nivån är av högsta internationella klass. Att nivån är av högsta klass innebär att de hästar som deltar är bland de bästa som går att hitta runt om i hela världen. Det kommer hästar från flera olika länder för att delta i detta prestigefyllda travlopp.

Elitloppet är en traditionsenlig tävling som alltid går av stapeln i Sverige den sista söndagen i maj månad. Travbanan som används för att arrangera loppet är Solvalla och den banan hittar man i Bällsta i västra Stockholm. Solvalla är Sveriges nationalarena inom travsport och det är också den största travbanan i hela världen. Arenan har en otrolig publikkapacitet, det ryms otroliga 120.000 åskådare på Solvalla.

Historia

År 1952 kördes det första Elitloppet, loppet genomfördes för att fira Solvallas 25 årsdag och bar då namnet Jubileumsloppet. En häst från Västtyskland tog hem detta loppet före det svenska hoppet Frances Bulwark. Frances Bulwark fick dock revanch året efter då han gick segrande ur loppet med Sören Nordin sittandes i sulkyn. Efter denna svenska seger dröjde det många år innan en svensk häst vann igen.

År 1972 kom nästa svenska seger genom den populära Ego Boy, efter mycket dramatik och ett skiljeheat kunde Ego Boy till slut koras som segrare. När Elitloppet startade under 1950-talet så var det huvudsakligen svenska hästar som deltog men på 1960-talen kom de franska hästarna och fullkomligt körde över de svenska prestationerna. Det har varit många utländska hästar som har vunnit Elitloppet genom åren.

Distans

När Elitloppet startades under tidigt 1950-tal kördes det på 1 600 meter men mellan 1958-1962 utökades längden och då kördes loppet i en längre distans, både 2 700 meter och 3 200 meter. Loppet genomförs idag på 1 600 meter men ska man vara exakt så ligger banan på 1 609 meter. Det är den engelska milen som gör att vi får oss ett sådant udda metertal.

Att vinna Elitloppet innebär mer än bara äran, det ligger stora belopp i prispengar för bland annat den som segrar. År 2006 låg vinstsumman på 2 500 000 kronor och år 2008 hade den ökat till 3 000 000 kronor. Prissumman var 2018 oförändrad och låg kvar på 3 000 000 kronor, det delas även ut prispengar i kvalheaten. Från 2018 delas det ut prispengar till alla deltagande i finalen.

Doping

På 2000-talet har loppet stött på samma problem som så många andra sporter har problem med, nämligen doping. År 2006 vann franska Jag de Bellouet före Lets Go på en rekordtid. I efterhand blev både segraren och andraplacerade hästen diskvalificerade för doping. Efter att de båda blev fråntagna sina placeringar så klev svenska hästen Conny Nobell fram som segrare. År 2016 blev tredjeplacerade hästen även han diskvalificerad för doping.

För att få delta i Elitloppet krävs en inbjudan och varje år skickas inbjudningar ut till 16 hästar som har utmärkt sig lite extra. Dessa 16 hästar lottas sedan ut i 2 kvalheat. De hästar som placerar sig topp fyra går alla vidare till finalen som sker senare samma dag, cirka två till tre timmar efter kvalheaten. De som placerar sig bäst får förtur att välja startspår inför finalen.

Stig H Johansson

Stig H Johansson från Hälsingland är den kust som har kört flest Elitlopp, han har deltagit 28 gånger och har av dem gått till final 24. Av dessa 24 finallopp har han vunnit 6 lopp och han är med dessa segrar även den kusk som vunnit Elitloppet flest gånger. Charlie Mills från Tyskland har högs segerprocent då han ställt upp två gånger och vunnit båda.

Nytt inför 2019

Sedan Elitloppet 2018 genomfördes har det tillkommit en ny regel, att en kusk endast får köra en häst. Tidigare har kuskarna kunnat köra en häst i varje kvalheat för att sedan välja häst till finalen men detta är ej längre möjligt. Prispengarna har också ändrats lite, första priset är oförändrat men alla de övriga hästarna i finalen har fått en rejäl höjning vad gäller prispengar.

 

 

Back to Top