Att bli jockey

Att bli jockey

Tycker du om hästar? Älskar du fart och att känna vinddraget i håret? Då är en karriär inom galoppsporten rätt väg för dig. Att vara jockey kräver hög kondition och ett flitigt arbetssätt. Du måste kunna ta ansvar och sätta säkerheten först. Du utbildar dig till jockey genom att vara lärling hos en professionell tränare i fyra år. Där får du lära dig allt ifrån att sköta och ta hand om hästarna, till att träna deras kondition och rida löp. Du kan också utbilda dig genom att gå en kurs på British Racing School i Newmarket i Storbritannien. Ett bra första steg för att komma in i sporten är att arbeta som hästskötare hos en tränare.

  • Bli lärling hos en professionell tränare
  • Ansök till British Racing School i Newmarket, Storbritannien

Galopp i Sverige

Galoppsporten tillhör en av världens största sporter, och har sedan länge utövats på många håll i världen. Faktum är att sporten fortfarande fortsätter att växa globalt sätt. I England är galoppen den näst största publikattraktionen, efter fotboll. Här i Sverige har vi en historia av galopptävlingar som sträcker sig i över 200 år, med det första professionella träningsstallet som öppnades redan 1870. Dock har intresset för galoppsporten tyvärr minskat betydligt under de senaste åren, med bara ett sjuttiotal tävlingsdagar per år. Därför är sporten i stort behov av nya, engagerade förmågor som vill att galoppen ska få återse sina forna glansdagar. Kanske är du en av dem?

Svensk Galopp är den organisation som ansvarar för att organisera och förvalta galoppsporten i Sverige. Syftet med Svensk Galopp är att skapa möjligheter för att galoppsporten ska kunna utvecklas på en nationell nivå. Deras uppgifter är bland annat att skriva tävlingsreglementet, alltså de regler som gäller vid galopplöp, och att fördela tävlingsdagarna (HästSverige 2014). Det är också en avelsorganisation som ansvarar för uppfödningen av det engelska fullblodet, alltså de hästar som används inom galoppsporten. Idag finns det tre större galoppbanor i Sverige; Bro Park i Stockholm, Göteborg Galopp samt Jägersro Galopp i Malmö. Det anordnas också tävlingar på Gärdet, Blommeröd och Strömsholm vid särskilda tillfällen.

Att bli kusk

Livet som travkusk är otroligt givande och lärorikt. Du får chansen att träffa många nya människor, vistas utomhus i naturen och om du är framgångsrik kan du dessutom få möjlighet att resa till andra delar av världen för att delta i prestigefyllda lopp. Framförallt får du möjlighet att umgås med våra fyrbenta vänner på heltid. De allra flesta kuskar arbetar som tränare. Det är tränarens ansvar att se till att hästen är så väl förberedd som möjligt inför ett lopp, genom att sköta den väl och öva upp dess styrka och kondition på ett säkert och djurvänligt sätt. Det finns också de kuskar som endast kör lopp åt andra hästägare, så kallade catch drivers.

För att få köra lopp eller träna travhäst behöver du lösa en licens hos Svensk Travsport eller hos ditt lokala travsällskap. Dessa finns i olika nivåer, vilka ger rätt till att delta i olika sorters lopp. För samtliga licenser krävs det att du först går en licensutbildning. Du kan hitta mer information om dessa hos din lokala travskola. Det finns 25 olika travskolor i landet som du kan vända dig till. Det viktigaste av allt är ändå att spendera så mycket tid i stallet och med hästarna som möjligt. Den bästa kusken är alltid den som förstår sin fyrbenta vän väl och lyssnar på vad den har att säga.

Travsport i Sverige

Det har knappast undgått någon att trav är en av våra mest uppskattade sporter här i Sverige. Sverige tillhör några av världens främsta travnationer, sida vid sida med Frankrike och USA. Här finns lopp för både varmblodiga och kallblodiga hästar, såväl som särskilda ponnylopp för de mindre entusiasterna. De omkring 850 tävlingsdagarna som tar plats varje år lockar över 1,2 miljoner besökare. Det tycks gömma sig en traventusiast i varje hörn – kanske finns det även en hos dig. Hur kan det komma sig att trav har blivit så populärt? Det kan nog vara spänningen, men även närheten till djuren. Att vara kusk ger dig båda delarna så varför inte ta tag i det redan idag.

 

 

Back to Top